Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

POZOR NEJÍ SE !! Ale kam to založit? Mezi saláty?**********Prací sliz*************

0.0
POZOR NEJÍ SE !! Ale kam to založit? Mezi saláty?**********Prací sliz*************

Potřebné ingredience

jádrové mýdlo, soda na praní

Postup přípravy

Pracím slizem peru už asi dva měsíce, výsledek není jak po Persilu anebo Arielu, ale je to levnější a hlavně ekologičtější, nezatěžuji přírodu fosfáty atd...
Jádrové mýdlo nastrouhám a naleju do kýblu trochu horké vody a nechám ÚPLNĚ rozpustit. Pak odměřím čtvrt sáčku sody a za postupného míchání vsypu a doleju horkou vodou zhruba do 10l. Rozmíchám a nechám být. Za pár hodin, až voda vystydne, se roztok zahustí a je jako hustý puding. A je hotovo. Do pračky dávám 2 odměrky (na prací prášek), s bílým prádlem přidávám buď savo perex anebo jiné bělidlo, aviváž nakonec, aby prádlo trošku vonělo. Zkuste, holky, na 15 praček mi vyjde ceny slizu na 15 korun. Někdy ještě méně.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lyons (upraveno) 6. 12. 2017, 15:19
.
Myšule 7. 9. 2007, 14:02
Věrko,a co prádlo...není zaprané?Měla bych strach lít tam Savo atd... *-) *-)A skvrny Vám pouští? *-) *-)
Iskerka 28. 3. 2008, 16:19
@Myšule Tím savem se ekologie docela zazdí :-| Je lepší si koupit nějaké ekologické bělidlo (Ecover, Sonett, Sodasan, Don Gemini apod.). Sliz nemá optické zjasňovače apod., proto je třeba větší skvrny předeprat třeba žlučovým mýdlem a na bílé použít jmenované bělidlo - pak se prádlo nezapere a zůstane pěkné. Peru ve slizu už asi 3/4 roku a jsem moc spokojená.
Jarmuschka 6. 9. 2007, 14:32
Koho vás to zajímá, čtěte: http://www.vasedeti.cz/clanky.php?clanek=1241 :-$
Waleri 6. 9. 2007, 9:20
Teda já zírááám Nemůžu věřit tomu, že takhle někdo ještě pere Ale nic proti, avšak pračka...ta asi nebude nadšená
judunaja 5. 9. 2007, 21:02
Mám jeden dotaz? Co tomu říká pračka? :-| Ušertří se na pracím prostředku a pračka se s námi rozloučí o pár let dřív, než měla původně v plánu. Životní prostředí šetřím tím, že kupuju ekologické prostředky a ty jsou k pračce rozhodně šetrnější. :-$
Jarmuschka 6. 9. 2007, 14:31
@judunaja Naše pračka, co používáme sliz, vypadá lépe, než po běžných komerčních prášcích.... :-$
veronova 5. 9. 2007, 20:15
fakt v tomhle dneska někdo pere? :-o
Jarmuschka 6. 9. 2007, 14:29
@veronova Budete se divit, ale čím dál tím víc lidí... :-$
hodanka 5. 9. 2007, 16:43
Tím pereme po celé generace ;-) ;-)
zdenkat 5. 9. 2007, 16:27
Ahoj :-) tak já peru ve slizu už asi půl roku!Jsem docela spokojená,ale některé vzácné úlovky oblečení raději peru v tekutém persilu nebo Woolitu.Bílé taky radši peru v persilu,protože po delším praní ve slizu už nebylo bílé,ale nahnědlé!Taky jsem zjistila že nesmím míchat příliš špinavé prádlo(mokrý písek,bláto...)s mínˇzašpiněným,dělá to fleky.Je pořád co vychytávat,než dojdete na to co je nejlepší,záleží totiž i na vodě. Ten ocet do máchání místo aviváže je dobré tam dát vždycky(pročistí a desinfikuje to pračku i prádlo).Určitě jednou za měsíc pračku vyčistit,budˇtím octem nebo jiným(ekologickým)čističem.Já do toho slizu někdy zrovna šupnu trochu aviváže(ekologické!)a zamíchám to přímo do toho slizu. No,opraváři by z toho radost asi neměli,čekám za jak dlouho mi odejde pračka.Dřív se tak sice pralo,ale na valše a pak ve výřivce,tam to nemělo co pokazit.Teta mi říkala že kdysi tak prala a ucpala se ji pračka tím mýdlem. snažím se tomu předejít právě tím,že pračku aspon´jednou do měsíce pořádně vyčistím.Všechny ekologické výrobky používám od české firmy Eurona. Přeji úspěšné praní a kráásné prádlo (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Jarmuschka 5. 9. 2007, 0:44
Já dávám ty kostky mýdla rovnou dvě a půlku balení sody (ať už práškové nebo krystalické). Dolévám také do 10 l vody. Takhle je to koncentrovanější, nemusí se toho dávat tolik. Určitě NEDÁVAT DO ZÁSOBNÍKU na prášek, ale ROVNOU DO BUBNU! Během tuhnutí musím promíchávat a rozrušovat "škraloup", co se mi nahoře tvoří. Někdo si pomáhá k rozmíchání a rozpuštění toho mýdla ponorným tyčovým šlehačem. Skvrny lze před praním potřít žlučovým mýdlem (ať už tuhým - kostka - nebo tekutým) - dá se sehnat různe, já kupuji v DM drogerii. Nechat před zapnutím pračky asi 20-30 minut působit. Hlavně k bílému (ale nejen k němu) přidávám sůl na skvrny (také lze sehnat v drogerii). A místo aviváže (či máchadla) přidávám do každé várky trochu octa. Mám pocit, že nejlépe mi to pere bílé na 60°C.
eliskaXL 5. 9. 2007, 8:43
@Jarmuschka Holky a baleni sody je jak velke?Ja znam jen jedlou sodu,ale to nebude ono..ze? *-)
Jarmuschka 5. 9. 2007, 13:47
@eliskaXL Soda krystalická nebo prášková, k zakoupení v drogerii (v Tetě mají určitě, v DM ne). Ale kilovku jsem určitě nekupovala, myslím, že tak do půl kila... (nevím přesně, doma teď zrovna nemám). Dávkování je u obou stejné, ač balení je různé (jedné je víc, jedné méně). Jinak dost podrobně i s dlouhou diskusí se o tomto píše zde: http://www.vasedeti.cz/clanky.php?clanek=1241 Té sody musí být taky akorát - jinak to může flekatět prádlo. Záleží i na vodě, teda na její tvrdosti... *-)
PeťulaŠv 5. 9. 2007, 9:01
@eliskaXL No já myslím, že holky myslely Krystalickou sodu - kupuji ji třeba v drogérii Jasmín nebo Teta, balení je po 1 kg a stojí cca 20 Kč.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie